top of page

איך להכין תה

הכנת תה היא עסק לא פשוט כלל, ובניגוד למשקאות אחרים (דוגמת יין למשל) כדי להנות מהתה צריך בראש ובראשונה לדעת איך להכינו, עלי תה איכותי לא שווים דבר אם זה שהכין את התה התרשל בדבר. הכנת התה דורשת קפדנות מרבית בכל שלב בעשייה, וקיימים פרמטרים רבים הנוגעים להכנת התה, אשר עשויים להשפיע על התוצאה הסופית. דוגמא לפרמטרים בהם אתייחס במדריך המקוצר הזה לחובב התה המתחיל הם: טמפרטורת חליטה, משך המחליטה, הכלי המשמש לחליטה, כמות העלים המשמשת לחליטה ועוד... אך, אין להיבהל מהרשימה הארוכה, תה הוא דבר אישי וכל אחד מעדיף את כוס התה שלו קצת אחרת, ולכן שיטת ההכנה תלויה בסופו של דבר באדם והעדפותיו.

 

קיימים שני שיטות הכנה מרכזיות לתה: השיטה המערבית\בריטית, והשיטה הסינית המכונה בשם Gong Fu Cha). אתחיל בהסבר של השיטה הפשוטה יותר המערבית, לה יש דמיון לאופן שבו רובנו חולטים את תיוני התה הרגילים.

השיטה המערבית

בשביל להכין תה בשיטה המערבית נזדקק לכלים הבאים:

כוס בגודל בינוני (200-250 מ"ל), קנקן או כוס גדולה, מסננת וכמובן עלי תה.

הערה קטנה: בשיטה זו אני ממליץ לחלוט בעיקר עלי תה שחור, ירוק או לבן. את סוגי הפו-אר והאוולונוג אני מעדיף לחלוט בשיטה הסינית.

השלבים בהכנה:

1. להניח את העלים בקנקנן או בכוס הגדולה. כמות העלים היא נושא קריטי ומשתנה בהתאם לסוג התה. אני ממליץ, בתור התחלה להתאמן עם כמות עלים קטנה יחסית ולמדוד אותה באמצעות כף. נסו בהתחלה להוסיף כף אחת גדושה של עלים עבור קנקנן בגודל 500 מ"ל.

2. יש להרתיח מים לטמפרטורה הרצויה, ולשפוך בעדינות ובצורה איטית על התה שבקנקנן. הטמפרטורה של הרצויה משתנה בין סוגי התה. בהכללה ניתן לומר: תה ירוק - 75C, תה לבן - 80C, תה שחור 90C, תה אולונוג 95C, תה פו-אר 100C (להסבר על סוגי התה לחצו כאן)

3. בשלב הבא יש לחכות עד שהתה יהיה מוכן. אם הקנקנן מזכוכית ניתן להתרשם מהצבע של המשקה, ולהחליט לפי רמת הכהות שלו מתי נראה שהוא חזק מספיק. אך, למתחילים מומלץ להיצמד לזמנים שאני אתן כאן, ומשם לנסות זמנים אחרים ולראות מה יותר אוהבים. משך החליטה גם כאן משתנה בין סוגי התה, ובהכללה גמורה ניתן לומר: תה ירוק - 2 דק' וחצי, תה לבן - 6 דק', תה שחור - 3 דק', תה אולונוג - 5 דק', תה פואר 3 דק'.

4. השלב הסופי והאחרון: נשפוך את המשקה מהקנקנן לכוס הבינונית, באמצעות המסננת, על-מנת שלא ישארו לנו עלים בכוס השתייה.

Gong Fu Cha

שיטת הגונג פו צ'ה היא שיטה מסובכת יותר המיועדת למתקדמים מבינכם שרוצים למקסם את הטעמים והניחוחות אשר עולים מהתה. משמעות השם גונג פו צ'ה בסינית היא "לעשות תה בצורה מיומנת ומושקעת". שיטה זו היא מסרותית, ומשרתת את הסינים כבר קרוב ל-400 שנה (ע"פ מקור זה). שיטה זו לא אוכל להסביר בעמוד זה עקב מורכבותה והמיומנות הגבוהה שהיא דורשת. אנסה רק לתת טעימה מיתרונות השיטה, ומה השוני בינה לבין השיטה המערבית. אלה מכם שרוצים בכל זאת להתחיל בלמידה השיטה מוזמנים ללחוץ על הקישור שצירפתי בתחתית הדף.

 

השיטה מתבססת על הכלים הבאים: Gaiwan (פירוש מילולי - גביע עם מכסה) - כלי מסרותי סיני לחליטת תה, גודלו קטן יחסית (100-120 מ"ל); כוסות קטנים בגודל של 80-50 מ"ל; כוסות הרחה; מגש לקליטת מים ועוד כלים נוספים...

ההבדל הבולט בין שיטה זו לשיטה המערבית, היא השימוש בכלים הנראים קטנים לעין המערבית. אחת הסיבות לשימוש בכלים קטנים, הוא שבשיטה זו משתמשים בכמות גבוה בהרבה של עלי תה, מהשיטה המערבית. כמות מקובלת של עלים בה משתמשים בשיטה זו בערך 7 גרם תה ל-100 מ"ל מים. הדבר גורם לתה להיות מרוכז, ולטעמו להיות מורכב ודומננטי יותר. בשיטת הגונג פו משתמשים כאמור בהרבה עלים, ועל מנת שהתה לא יהיה מריר - על זמני החליטה להיות קצרים במיוחד. בעוד שבשיטה המערבית מדברים על זמני חליטה במונחים של דקות, בשיטה הסינית מדברים על שניות. מאפיין נוסף של השיטה הסינית, הוא השימוש בחליטות מרובות: ניתן לחלוט את אותם העלים במשך פעמים רבות (בין 5 ל-15 פעמים, תלוי בסוג התה), כאשר החליטה השנייה והשלישית בדר"כ יעניקו את כוס התה הטובה ביותר מבין שאר החליטות.

לסיכום ניתן למנות את היתרונות והחסרונות הבאים של שיטת הגונג פו ביחס לשיטה המערבית:

יתרונות: טעם מורכב ודומננטי יותר, ניתן להשתמש באותם עלים מספר פעמים

חסרונות: דורש מיומנות גבוהה והשקעה. תוצאות טובות עם שיטה זו יגיעו רק לאחר תקופת התאמנות.

 

Anchor 1

למי שלא הספיק ההסבר שלי, ונשאר לו טעם של עוד: אני מצרף קישור לכתבה (באנגלית) המלווה בהסבר ותמונות על שני השיטות שהוזכרו: Brewing Tie Guan Yin in Western and Gongfu Style

bottom of page